Întocmirea şi depunerea raportărilor contabile la 30 iunie 2024 de către operatorii economici

Prin Ordinul nr. 3.100 din 4 iulie 2024 emis de Ministerul Finanţelor, publicat în Monitorul Oficial nr. 696 din 18 iulie 2024, a fost aprobat Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2024 a operatorilor economici.

Prevederile acestui ordin se aplică entităților cărora le sunt incidente Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare, și care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri netă mai mare decât echivalentul în lei al 1.000.000 euro.

Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2024, aprobat prin O.M.F. nr. 3.100/2024 se aplică, deasemenea, persoanelor cărora le sunt incidente Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.844/2016, cu modificările și completările ulterioare, și care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri netă mai mare decât echivalentul în lei al 1.000.000 euro, precum și operatorilor economici al căror exercițiu financiar este diferit de anul calendaristic.

Încadrarea în criteriul privind cifra de afaceri se efectuează pe baza indicatorilor determinaţi din situaţiile financiare ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balanţei de verificare, încheiate la finele exerciţiului financiar 2023, utilizându-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data incheierii exerciţiului financiar 2023, respectiv cursul de 4,9746 lei/euro.

 

Concret, operatorii economici care au înregistrat în anul 2023 o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei al 1.000.000 euro vor depune raportările contabile la 30 iunie 2024 la unitățile teritoriale ale Ministerului Finnațelor până cel mai târziu la data de 19 august 2024.

În ordin se precizează că anumite instituţii vor depune raportările contabile în formatul și în termenele prevăzute de reglementările emise de Banca Naţională a României, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Din această categorie fac parte entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de Banca Naţională a României, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Modul de completare a raportărilor contabile la 30 iunie 2024

În ceea ce priveşte structura și modul de completare a raportărilor contabile la 30 iunie 2024, acestea cuprind următoarele formulare:

În cazul entităților cărora le sunt incidente Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare:

 
  • Situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii (cod 10);
  • Contul de profit şi pierdere (cod 20), respectiv Contul prescurtat de profit și pierdere (cod 20);
  • Date informative (cod 30).

În cazul persoanelor cărora le sunt incidente Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.844/2016, cu modificările și completările ulterioare:

  • Situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii (cod 10);
  • Situația veniturilor și cheltuielilor (cod 20);
  • Date informative (cod 30).

Raportările contabile vor fi semnate atât de persoanele în drept, respectiv administratorul sau persoana care are obligaţia gestionării entităţii, cât şi de către persoana care a întocmit raportările contabile, respectiv:

  • directorul economic, contabilul-șef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcție, potrivit legii contabilității;
  • persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România.

Când şi unde se depun raportările contabile?

Raportările contabile la 30 iunie 2024 se depun până cel târziu 19 august 2024 la unităţile teritoriale ale Ministrului Finanțelor, în formă electronică, pe portalul www.e-guvernare.ro, semnate cu certificat digital calificat, care constă într-un fișier PDF la care este atașat un fișier xml.

Formatul electronic al raportărilor contabile la 30 iunie 2024, ce conţine formularistica necesară şi programul de verificare cu documentaţia de utilizare aferentă, acesta se obţine prin folosirea programului de asistenţă elaborat de Ministerul Finanţelor, pus la dispoziţia entităţilor gratuit de unităţile teritoriale ale Ministerului Finanțelor. De asemenea, programul de asistenţă poate fi descărcat de pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro.

Nedepunerea raportărilor contabile până la data de 19 august 2024, constituie contravenție, și se sancționează cu amenzi conform prevederilor art. 42 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Informaţii furnizate de conf. univ. dr. Cucoşel Constantin

Preşedintele Filialei Maramureş a Corpului Experţilor Contabili

şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR)

Leave your comment