Noutăți fiscale europene din buletinul de știri emis de ETAF – 15 iulie 2024

Grupurile politice negociază funcțiile de conducere și președințiile din Parlamentul European înainte de sesiunea constitutivă

Grupurile politice negociază modul în care pozițiile ce implică multă responsabilitate din cadrul Parlamentului European vor fi distribuite între grupurile politice înaintea sesiunii constitutive a Parlamentului European, care va avea loc de marți, 16 iulie, până vineri, 19 iulie, la Strasbourg. Marți, eurodeputații își vor alege mai întâi președintele. Creștin-democrata Roberta Metsola din Malta este candidată pentru un al doilea mandat de doi ani și jumătate și are mari șanse să fie realeasă, deoarece funcția acordată grupului PPE a făcut parte din acordul încheiat la sfârșitul lunii iunie în Consiliul UE. Marți și miercuri, 17 iulie, eurodeputații vor alege Biroul Parlamentului European, care este compus din președinte, 14 vicepreședinți și 5 chestori. Posturile sunt distribuite între grupurile politice folosind sistemul d’Hondt, care este punctul de plecare pentru negocieri. Este de așteptat ca grupurile politice care formează o majoritate proeuropeană să decidă să arunce un așa-numit „cordon sanitar” în jurul grupului Patriots, împiedicându-l astfel să primească o vicepreședinție a Parlamentului European. Votul privind președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este programat pentru joi, 18 iulie, la ora 13:00, în urma unui discurs și a unei dezbateri în hemiciclu. Pentru a fi aleasă, dna von der Leyen va avea nevoie de 361 de voturi din 720 de eurodeputați. Săptămâna trecută, ea a purtat discuții cu grupurile S&D, Renew Europe și Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană pentru a-și prezenta prioritățile politice pentru ciclul legislativ 2024-2029 și pentru a asigura sprijinul acestora. În această săptămână, eurodeputații vor decide componența numerică a comisiilor parlamentare și a subcomisiilor, în timp ce reuniunile inaugurale ale comisiilor parlamentare vor avea loc la Bruxelles săptămâna următoare. Reuniunile constitutive ale ECON și FISC sunt programate să aibă loc miercuri, 23 iulie. Președințiile Comisiei ECON ar urma să revină membrilor S&D, în timp ce subcomisia FISC ar reveni celor de stânga.

Comisia Europeană propune un certificat electronic de scutire de TVA pentru anumite tranzacții de export

Comisia Europeană a publicat luni, 8 iulie, o propunere de directivă privind introducerea unui certificat electronic de scutire de TVA pentru anumite tranzacții tratate ca exporturi în temeiul Directivei privind TVA-ul, înlocuind formularul curent pe suport de hârtie care urmează să fie semnat olograf. Statele membre vor fi obligate să utilizeze un certificat electronic pentru a confirma că o tranzacție se califică pentru o scutire în temeiul articolului 151 alineatul (1) din Directiva privind TVA-ul (de exemplu, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii în cadrul acordurilor diplomatice și consulare; livrarea de bunuri sau prestarea de servicii către organisme internaționale recunoscute; livrarea de bunuri sau prestarea de servicii către un alt stat membru destinate forțelor armate etc.). Potrivit propunerii, nu se va face nicio distincție între tranzacțiile naționale și cele transfrontaliere atunci când se aplică certificatul electronic de scutire. Certificatul electronic de scutire se va aplica, de asemenea, în cazul în care scutirea este acordată prin intermediul unei rambursări a TVA-ului în conformitate cu articolul 151 alineatul (2) din Directiva privind TVA-ul. Comisia Europeană va stabili detaliile tehnice pentru certificatul electronic prin intermediul actelor de implementare. Odată adoptate, statele membre vor trebui să pună în aplicare noile norme până la 30 iunie 2026. Cu toate acestea, statelor membre li se va permite să utilizeze în continuare versiunea pe suport de hârtie a certificatului de scutire o perioadă de tranziție până la 30 iunie 2030.

Ultima reuniune a miniștrilor de finanțe din UE înainte de vacanța de vară

Iulie la Bruxelles. Președinția maghiară a Consiliului UE își va prezenta prioritățile și programul de lucru în domeniul afacerilor economice și financiare. Miniștrii vor face un bilanț al punerii în aplicare a mecanismului de redresare și reziliență (RRF) și vor fi informați cu privire la situația actuală a impactului economic și financiar al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. În contextul semestrului european, Consiliul va fi invitat să aprobe recomandările specifice fiecărei țări, precum și concluziile privind revizuirile aprofundate din 2024 în cadrul procedurii privind dezechilibrele macroeconomice. În cele din urmă, Consiliul Ecofin va încerca să aprobe termenii de referință ai UE în vederea reuniunii miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale din G20 la 25-26 iulie. De asemenea, ar trebui să aprobe fără discuție poziția Uniunii Europene și a statelor sale membre pentru cea de-a doua sesiune de fond a Comitetului ad-hoc de a elabora mandatul pentru o convenție-cadru a ONU privind cooperarea fiscală internațională, care va avea loc la New York între 29 iulie și 16 august.

Președinția maghiară lucrează la ideea unui forum privind prețurile de transfer fără caracter de normă

Președinția maghiară a Consiliului UE ar lucra la ideea unui forum fără caracter de normă privind prețurile de transfer, compus exclusiv din statele membre și Comisia Europeană, în cadrul discuțiilor privind propunerea Comisiei în ceea ce privește o directivă a Comisiei privind prețurile de transfer. Se pare că statele membre nu sprijină propunerea în forma sa actuală, având unele preocupări legate de riscul de a crea un dublu standard privind prețurile de transfer și pierderea flexibilității pe care statele membre o au în negocierea și aplicarea orientărilor OCDE privind prețurile de transfer. Cu toate acestea, mai multe state membre susțin ideea unui forum fără caracter de normă, similar Forumului comun privind prețurile de transfer (JTPF) instituit în 2002. Mandatul JTPF a expirat în 2019 și nu a fost reînnoit. Obiectivul Ungariei ar fi de a ajunge la un acord cu privire la elaborarea unui forum fără caracter de normă privind prețurile de transfer în timpul președinției sale. Potrivit proiectului de ordine de zi, Comisia intenționează să solicite miniștrilor de finanțe din UE să facă schimb de opinii și să ofere îndrumări politice cu privire la propunerea de directivă privind prețurile de transfer la 5 noiembrie.

20 de foști șefi de stat și de guvern fac apel la liderii G20 să sprijine acordul global pentru impozitarea indivizilor extrem de bogați

Aproape 20 de foști șefi de stat și de guvern din G20 și din țările cu venituri mari au cerut actualilor lideri G20 să sprijine un nou acord global de impozitare a indivizilor extrem de bogați într-o scrisoare deschisă, coordonată de Club de Madrid și Oxfam și publicată joi, 11 iulie. Foștii lideri consideră că propunerea Braziliei privind un impozit global pe avere pentru G20 evidențiază „oportunitatea de a scrie o nouă istorie despre impozitare pentru prima dată într-o generație”, într-un moment în care „miliardarii, la nivel global, plătesc impozite la o rată echivalentă cu mai puțin de 0,5% din averea lor. În opinia lor, asigurarea faptului că indivizii extrem de bogați își plătesc cota justă ar reduce inegalitatea și ar colecta trilioane de dolari necesari pentru investiții în politica industrială și într-o tranziție justă. Printre semnatari se numără fostul prim-ministru suedez Stefan Löfven, fostul prim-ministru francez Dominique de Villepin și fostul prim-ministru spaniol José Luis Rodríguez Zapatero. Scrisoarea vine în paralel cu discuțiile purtate în capitalele G20 în vederea susținerii acordului și înaintea unei reuniuni a miniștrilor de finanțe și a bancherilor centrali din G20 care va avea loc la Rio de Janeiro la 25 iulie. Guverne ale unor țări precum Brazilia, Africa de Sud, Franța și Spania și-au exprimat deja sprijinul pentru această propunere.

Statistici privind impozitul pe profit de la OCDE 2024

Ediția din 2024 a statisticilor OCDE privind impozitul pe profit, publicată joi, 11 iulie, a arătat că ratele medii legale ale impozitului pe profit au rămas constante la 21,1% în ultimii trei ani. OCDE afirmă că este posibil ca anticiparea noului impozit minim global să fi contribuit la recenta stabilizare. Mai mult de 35 de jurisdicții implementează în prezent sau intenționează să implementeze rata minimă de impozitare efectivă a întreprinderilor de 15% începând cu 2024, estimează OCDE. Ediția din acest an a statisticilor privind impozitul pe profit indică, de asemenea, o stabilizare a anumitor stimulente fiscale menite să atragă imobilizări necorporale mobile și veniturile aferente acestora. Publicația conține noi date privind ratele efective de impozitare disponibile pentru întreprinderile multinaționale cu privire la veniturile lor necorporale prin stimulente fiscale, cum ar fi regimurile de proprietate intelectuală. Aceste date arată că ratele medii efective de impozitare, inclusiv aceste stimulente, au rămas relativ constante în perioada 2019-2023, comparativ cu o scădere de aproape 13 puncte procentuale din 2000 până în 2019. Cu toate acestea, noile date pentru fiecare țară în parte privind variația ratelor efective de impozitare ale întreprinderilor multinaționale în cadrul jurisdicțiilor evidențiază prezența profitului cu impozitare redusă în jurisdicțiile cu impozitare ridicată, ceea ce poate reflecta utilizarea stimulentelor privind impozitul și a altor concesiuni direcționate. Aceste profituri cu o rată scăzută de impozitare indică potențialul de creștere a veniturilor reprezentat de impozitul minim global, chiar și în jurisdicțiile considerate adesea ca având o cotă ridicată de impozitare, potrivit raportului.

OCDE își consultă ghidul de utilizare pentru GLOBE Information Return XML Schema

Ca parte a activității sale de facilitare a implementării impozitului minim global, OCDE a deschis miercuri, 10 iulie, o consultare publică privind o schemă XML și un ghid de utilizare corespunzător cu privire la sistemul standardizat GloBE Information Return (GIR). Normele modelului privind combaterea erodării bazei globale (GloBE) impun depunerea anuală a unui GIR care furnizează informații privind calculele fiscale efectuate de un grup de întreprinderi multinaționale portrivit normelor GloBE. OCDE declară că acesta este conceput atât pentru a facilita depunerea declarațiilor naționale GIR, ori de câte ori este cazul, cât și pentru a fi formatul tehnic pentru schimbul de informații GIR între administrațiile fiscale. Părțile interesate au timp până la 19 august să își trimită observațiile prin e-mail la adresa: taxpublicconsultation@oecd.org.

Declinarea responsabilității:
Acest buletin de știri conține informații despre politicile și evoluțiile fiscale europene colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.

Leave your comment