Măsuri economice urgente aprobate de instituțiile Uniunii Europene pentru susținerea IMM-urilor în perioada de criză cauzată de COVID-19
În data de 26 martie, Parlamentul European a aprobat Regulamentul propus de Comisia Europeană în ceea ce privește anumite măsuri specifice menite să mobilizeze investiții în sistemele de sănătate ale statelor membre și în alte sectoare ale economiilor acestora ca răspuns la epidemia de COVID-19. Scopul acestor măsuri este de a direcționa 37 de miliarde de euro din fondurile UE disponibile către cetățenii, regiunile și țările cele mai afectate de Coronavirus. În ceea ce privește IMM-urile, propunerea aprobată de Parlament menționează că Fondul european de dezvoltare regională „trebuie să sprijine finanțarea capitalului circulant al IMM-urilor, dacă acest lucru este necesar, ca […] să ofere un răspuns eficace la o criză de sănătate publică”.
Măsuri de ajutor de stat
În data de 19 martie, Comisia a adoptat un cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei. Acesta permite statelor membre să se folosească pe deplin de flexibilitatea prevăzută conform reglementărilor privind ajutorul de stat în vederea sprijinirii economiei în această perioadă dificilă. Ajutoarele specifice prevăzute de cadrul temporar sunt următoarele:
(i) Subvenții directe, avantaje fiscale selective și plăți în avans: statele membre vor putea stabili planuri pentru a acorda până la 800.000 de euro unei companii în vederea tratării necesarului urgent de lichidități al acesteia.
(ii) Garantarea de către stat a împrumuturilor de la bănci ale companiilor: statele membre vor putea oferi garanții de stat pentru a se asigura că băncile continuă să acorde împrumuturi clienților care au nevoie.
(iii) Împrumuturi publice subvenționate pentru companii: statele membre vor putea acorda companiilor împrumuturi cu rate favorabile ale dobânzii. Aceste împrumuturi pot ajuta întreprinderile să acopere capitalul circulant și investițiile necesare imediate.
(iv) Măsuri de protecție pentru băncile care direcționează ajutorul de stat către economia reală: unele state membre planifică să dezvolte capacitatea existentă de împrumut a băncilor și să le utilizeze ca mijloc pentru susținerea întreprinderilor – în special a IMM-urilor. Cadrul oferă îndrumări privind modul în care se poate asigura un impact minim asupra concurenței între bănci.
(v) Asigurarea creditelor la export pe termen scurt: cadrul introduce un plus de flexibilitate pentru a permite asigurarea de către stat a creditelor pentru export pe termen scurt, după necesități.
De asemenea, Comisia a creat o adresă de e-mail (COMP-COVID@ec.europa.eu) și o linie telefonică specială (+32 22965200) pentru a asigura asistență statelor membre 7/7.
Banca Europeană de Investiții (BEI)
BEI va mobiliza 40 de miliarde de euro pentru IMM-urile afectate, prin diverse instrumente disponibile intermediarilor financiari (bănci comerciale, bănci naționale de promovare, instituții de garantare). Acest sprijin se bazează pe trei căi de acțiune:
-
- Planuri de garantare dedicate pentru bănci, bazate pe programele existente pentru acordarea imediată de fonduri, mobilizând fonduri de până la 20 miliarde de euro pentru a sprijini întreprinderile în dificultate;
-
- Accelerarea și reorientarea facilităților de creditare cu beneficiari multipli acordate prin intermediari și alte împrumuturi-cadru, astfel încât băncile din întreaga Europă să poată veni în ajutorul întreprinderilor afectate. Astfel, ar trebui să se asigure mobilizarea a 10 miliarde de euro către acele companii;
- Reordonarea priorităților pentru anumite resurse FEIS (Fondul european pentru investiții strategice), astfel încât să poată fi asigurat capitalul circulant celor care au cea mai mare nevoie. Astfel, ar trebui să se asigure mobilizarea a 10 miliarde de euro.
Această sinteză a fost realizată de ETAF și tradusă în limba română de CECCAR.