Noutăți fiscale europene din buletinul de știri emis de ETAF – 2 iunie 2025

Comisia Europeană prezintă o strategie de înființare și extindere a companiilor

Comisia Europeană a publicat miercuri, 28 mai, Strategia UE privind înființarea și extinderea companiilor pentru „a face din Europa cel mai bun loc din lume pentru înființarea și extinderea companiilor bazate pe tehnologie la nivel mondial”. Strategia stabilește o serie de măsuri legislative, de politică și de sprijin financiar pentru companiile europene recent înființate și în curs de extindere, atât la nivelul UE, cât și la nivelul statelor membre. Acesta este structurat în jurul următorilor piloni: reglementare favorabilă inovării, o mai bună finanțare, adoptarea și extinderea rapidă a pieței, sprijinul pentru cele mai bune talente și accesul la infrastructură, rețele și servicii. Comisia va propune, în special, în T1 2026 o definiție pentru companiile recent înființate, companiile în curs de extindere și companiile inovatoare, ținând seama de definițiile existente ale IMM-urilor și ale întreprinderilor mici cu capitalizare medie. De asemenea, va propune în T1 2026 un al 28-lea regim european, care să includă un cadru juridic corporativ opțional la nivelul UE, bazat pe soluții digitale implicite. Acest nou cadru juridic ar trebui să „simplifice normele aplicabile și să reducă costul eșecului, abordând aspecte specifice din domeniile relevante ale dreptului, inclusiv dreptul insolvenței, dreptul muncii și cel fiscal”. În special, Comisia dorește să analizeze posibilitatea de a permite companiilor să se stabilească în Europa mai rapid, în mod ideal în termen de 48 de ore. În plus, în perioada 2025-2026, Comisia va analiza cele mai bune practici privind tratamentul opțiunilor pe acțiuni ale angajaților (ESO) pentru întreprinderile recent înființate, inclusiv luarea în considerare a unor măsuri legislative de armonizare a anumitor aspecte ale tratamentului lor pentru a reduce complexitatea administrativă și pentru a încuraja mai multe întreprinderi nou-înființate să ofere ESO-uri ca un beneficiu competitiv. În cele din urmă, va fi emisă și o recomandare adresată statelor membre pentru eliminarea obstacolelor fiscale pentru angajații transfrontalieri la distanță în ceea ce privește întreprinderile recent înființate și pe cele în curs de extindere.

15 state membre solicită Comisiei Europene să avanseze cu propunerea sa privind impozitarea tutunului

O coaliție formată din 15 state membre ale UE, inclusiv Germania, Franța, Spania și Republica Cehă, ar face presiuni asupra Comisiei Europene să avanseze „fără întârziere” în privința unei reforme mult așteptate a Directivei privind impozitarea tutunului, revizuită ultima dată în 2011. Într-o scrisoare recentă adresată președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, aceste țări solicită deblocarea imediată a propunerii care ar introduce, pentru prima dată, accize minime pe țigările electronice, tutun încălzit și pliculețe cu nicotină, crescând în același timp semnificativ impozitele minime pe țigările tradiționale și trabucuri. „Domeniul de aplicare actual și dispozițiile directivei sunt insuficiente pentru a permite statelor membre să facă față provocărilor semnificative generate de evoluțiile și tendințele actuale de pe piața europeană a tutunului, inclusiv apariția unor produse noi”, au scris cei 15 miniștri de finanțe din UE în scrisoare. Semnatarii susțin că actualizarea este vitală pentru sănătatea publică, pentru a armoniza impozitarea în întreaga UE și pentru a combate comerțul ilegal. Propunerea, programată inițial pentru 2022, a fost amânată din cauza creșterii inflației, dar o nouă propunere ar fi de așteptat într-un viitor apropiat.

Statele membre sunt deschise ideii de integrare a directivei UNSHELL în DAC6

Marți, 27 mai, în cadrul unui grup de lucru privind chestiunile fiscale, statele membre ale UE ar fi susținut propunerea președinției poloneze a Consiliului UE de a încorpora elemente ale proiectului de directivă UNSHELL – care vizează abordarea utilizării abuzive a entităților fictive – în cadrul existent pentru DAC6, în loc să adopte UNSHELL ca directivă independentă. Dacă ideea a fost în general bine primită, mai multe țări și-au exprimat îngrijorarea cu privire la adoptarea unei soluții unice și au subliniat importanța evitării dublei raportări. Unele state membre au propus, de asemenea, amânarea modificărilor până când Comisia Europeană își finalizează evaluarea pentru DAC6 și elaborează propunerea pentru DAC10, preconizată la începutul anului 2026.

Comisia ECON publică un nou proiect de opinie privind BEFIT

Parlamentul European a reluat lucrările la opinia sa fără caracter obligatoriu privind întreprinderile din Europa: Propunerea privind cadrul general pentru impozitarea veniturilor (BEFIT) ca urmare a alegerilor europene, care face ca proiectul de raport din 2023 să fie învechit. Eurodeputatul Evelyn Regner (S&D, Austria), raportor pentru opinia ECON, a publicat la 12 mai un nou proiect de raport, sprijinind obiectivul propunerii de armonizare a bazei de impozitare a societăților în întreaga UE. Evelyn Regner subliniază faptul că sistemele fiscale fragmentate împiedică investițiile transfrontaliere, cresc costurile de conformare și denaturează concurența. Raportul său propune mai multe modificări în comparație cu propunerea inițială a Comisiei, printre care: reducerea pragului de venituri pentru a include toate grupurile mari în Directiva contabilă, adaptarea normelor privind limitarea dobânzii, consolidarea normelor privind corporațiile străine controlate (CSC-uri), rafinarea normelor privind amortizarea pentru a preveni pierderea bazei de impozitare și restricționarea stimulentelor fiscale, acordând prioritate cercetării și dezvoltării O schimbare majoră include înlocuirea regulii tranzitorii de repartizare cu o formulă de alocare după 2035 bazată în mod egal pe muncă, active și vânzări, cu scopul de a reduce evaziunea fiscală și de a simplifica conformitatea. Comisia ECON va vota raportul la 24 septembrie, votul în plen fiind programat pentru 12 noiembrie.

Cerere de depunerea a candidaturilor pentru grupul de experți în TVA al Comisiei Europene

Comisia Europeană a lansat miercuri, 28 mai, o cerere de depunere a candidaturilor pentru experții din domeniul TVA, atât la nivel național, cât și la nivelul UE, pentru a face parte din Grupul de experți în TVA (VEG) al Comisiei. VEG este un grup formal de experți compus din reprezentanți ai mediului de afaceri, practicieni fiscali și academicieni. Înființat în 2012, VEG are misiunea de a oferi consiliere și cunoștințe de specialitate Comisiei cu privire la pregătirea actelor legislative, a inițiativelor politice și a oricăror altor chestiuni legate de pregătirea și punerea în aplicare a legislației UE și a altor inițiative politice în domeniul TVA. Actualii membri ai VEG au fost numiți în septembrie 2022 pentru un mandat de 3 ani, care va expira în septembrie 2025.  Candidaturile trebuie trimise până la 24 iunie 2025.

Evenimentul Raportul anual privind impozitarea al DG TAXUD 2025 are loc la 24 iunie

La 24 iunie, Comisia Europeană va găzdui un eveniment de jumătate de zi (09.30-13.00) pentru a marca publicarea unei noi ediții a raportului anual privind impozitarea, atât la fața locului, la Bruxelles, cât și online. Evenimentul va reuni experți de top pentru a discuta tendințele cheie în sistemele fiscale ale UE și datele din spatele politicii fiscale. Tema din acest an este „Impozitarea corectă și eficientă: Consolidarea conformității și a progresivității” va sta la baza discuțiilor privind modul în care politica fiscală poate promova echitatea, poate consolida conformitatea și poate sprijini finanțele publice sustenabile – bazându-se direct pe constatările raportului. Mai multe informații sunt disponibile aici.

Declinarea responsabilității:
Acest buletin de știri conține informații despre politicile și evoluțiile fiscale europene colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.

Leave your comment