Comisia Europeană a emis propunerea BEFIT și Pachetul de sprijin pentru IMM-uri

Marți, 12 septembrie, Comisia Europeană a emis propunerea Întreprinderile din Europa: Cadru pentru impozitarea veniturilor (BEFIT), alături de Pachetul de sprijin pentru IMM-uri alcătuit din Sistemul fiscal pentru IMM-uri bazat pe sediul social și Regulamentul privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale.

Interacțiunea cu 27 de sisteme fiscale naționale diferite, fiecare cu normele sale specifice, face ca întreprinderile să suporte costuri mari pentru a-și îndeplini obligațiile fiscale. Acest lucru descurajează investițiile transfrontaliere la nivelul UE, plasând întreprinderile europene într-un dezavantaj competitiv în comparație cu întreprinderile din alte părți ale lumii.

Propunerea Întreprinderile din Europa: Cadru pentru impozitarea veniturilor (BEFIT) va simplifica lucrurile atât pentru întreprinderi, cât și pentru autoritățile fiscale, prin introducerea unui nou set unic de norme pentru stabilirea bazei de impozitare pentru grupurile de companii. Acest lucru va reduce costurile de conformitate pentru întreprinderile mari care activează în mai multe state membre și va simplifica procesul prin care autoritățile fiscale naționale stabilesc impozitele datorate de drept. Noile norme ar putea reduce costurile aferente respectării obligațiilor fiscale cu până la 65% pentru întreprinderile care activează în UE.

Pachetul de sprijin pentru IMM-uri cuprinde o serie de măsuri care să răspundă nevoilor întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) din Europa în contextul economic actual. IMM-urile, care reprezintă 99% din întreprinderile din Europa, sunt vectori esențiali ai dublei tranziții verzi și digitale a Europei, însă continuă să se confrunte cu imprevizibilitatea și volatilitatea provocate de numeroasele crize din ultimii ani.

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.

Leave your comment